O finansiranju medija

MILIONI ZA SAMOREKLAMIRANJE  

Opština Kovin opredelila je iz budžeta deset miliona dinara da finansira medije, kako je po Zakonu i red. I Zakon je u redu, ne fali njemu ništa, problem je u onima koji ga tumače i sprovode, pa tako već odavno ta sredstva ne služe za objektivno i profesionalno informisanje javnosti, čije se pare i troše, već se koriste za marketing vladajuće grupacije.

Ništa nije drugačije ni sa konkursom za 2023. godinu, kada je u prvom krugu podeljeno 8.500.000 miliona dinara. Ostatak do deset podeliće se do kraja godine.

 

A ko je zagrizao i koliko od tog kolača?!

Ima tu raznih, jedino nema ni jednog glasila iz kovinske opštine. Nema čak ni BUS radija koji koristi državnu frekvenciju za emitovanje programa. Ili ne koristi više? Postoji li još, uopšte?

Ako i postoji, pare ne traži.


No, zato mediji koji ordiniraju u Vršcu i Pančevu, zatim u Beogradu i Dolovu, mogu da računaju na novac građana opštine Kovin.

 

Open View iz Vršca, Aleksandra Čupića dobio je 1.450.000 dinara da preko portala E Pančevo izveštava građane kovinske opštine po projektu  “Javnost u Kovinu- Kovin u javnosti”. Šta je do sada odrađeno, ne može se sa sigurnošću reći, ali se zato za novinara Čupića zna da je svojim udvoričkim novinarstvom i botovanjem za vlast, izazivao gnev okoline, pa je sve stiglo i do batina i suda.

 Po obrazloženju za projekat novinara Čupića reklo bi se da će njegov fokus biti problemi manjinskih zajednica.

Start 013 dobija 1.300.000 dinara da, takođe svoj fokus stavi na ravnopravnost, ali rodnu.

Ono što dalje upada u oči je činjenica da je za razne projekte koji će promovisati, afirmisati,  jednom rečju - reklamirati, turističke potencijale, komisija za raspodelu sredstava opredelila  više od tri miliona raznim medijskim kućama. Zanimljiva je preduzetnička radnja iz Borče, osnovana par meseci pre izlaska konkursa, koja je za reklamiranje Kovina i kovinske vlasti dobila odmah 500.000 dinara.

 

Reklama je dobra stvar i možda je ovo i jeftinije od zakupa minuta i stranica, kako to inače ide, ali Zakon ne predviđa da se troši na reklamu, već na informisanje. I to informisanje građana opštine Kovin, a ne građana Borče, Ovče, Koteža ili gde već to može da se vidi i čuje.

 

Građani opštine Kovin hteli bi da plaćaju medije koji će prenositi njihovu muku, njihove svakodnevne potrebe, njihove ambicije i nastojanja da urede život u svojoj zajednici. Medije koji će objektivno, profesionalno i etički izveštavati. I da dobiju informacije do kojih će doći lako, a ne pretrtagom kanala, medija i interneta.

Ali, kada date pare portalima kao što su ALO i Srpski telegraf, šta možete da očekujete sem da ide niz dlaku vlasti?! Da filuje u oblande, da iskrivljuje stvarnost i projektuje nečije dirigovane instrukcije iz Pančeva i Beograda.

 

Gledajući dalje spisak dobitnika za ovu 2023. godinu, zanimljiv je Dolovački Dar, radio Džuboks koji će za 200.000 da opravlja mentalno zdravlje mladih, a DWD Novi Sad će za 500.000 dinara da medijski opismenjuje mlade.

 I da ne bismo sad dosađivali i za svakog od dobitnika budžetskih sredstava pisali, dajemo vam pregled sredstava po tabeli, a  nas muči jedno pitanje?

 

Kako je to tročlana komisija u kojoj je bio novinar Dnevnika Novi Sad, novinar Udruženja medijskih kuća koje su u funkciji vlasti ( ni UNS ni NUNS) i novinarka RTV, zamislila da građani opštine Kovin, koji daju pare  budu informisani, isprate sve te medije, kanale, portale, emisije, termine?

Mi smo, recimo, tragajući za onim što su se obavezali da emituju, jedva naišli na intervju sa Milanom Živkovićem koji je objavila medijska kuća Fabrika snova iz Novog  Sada i zaključili da smo platili 200.000 dinara da se taj intervju objavi!! Toliko je od opštine Kovin po ovoj raspodeli dato Fabrici.

Molim vas!? Mi našeg Milana poštujemo, volimo i cenimo njegov rad. Ne želimo nikome da plaćamo da objavljuje intervju sa njim!

On je mnogo veći od toga.

 

Ali, nažalost, nadležni vršioci vlasti ne znaju šta znači poštovanje, odgovornost, lični uspeh, lične zasluge, odnos prema zaslužnim građanima, pa čak ni šta znači odgovornost prema građanima koji ih plaćaju da budu tu gde jesu.

Bez tih para, bez tih građana, bili bi i dalje tamo gde su bili pre dolaska na vlast.

Na margini.


Informativna služba

OO DS Kovin